Litografens samfällighetsförening
Bosvedjan | Sundsvall
Trivselregler
Reviderad 2016
Inledning
Vi som bor i Litografen har gemensamt ägande och ansvar för att sköta våra gemensamt ägda ”anläggningar”, som finns beskrivna under §6 i våra stadgar.
Vi har ett gemensamt ansvar för att underhålla gemensamma ytor som exempelvis gräsmattor, gångvägar och grusplan. Detta för att vi alla ska få bo i ett välskött område men även för att undvika onödiga utgifter som uppstår om vi måste utföra underhåll på grund av att vi inte respekterat de regler vi gemensamt satt upp.
I varje huslänga utses varje år, vid ordinarie årsstämman, en housemaster för samordning inom respektive huslänga och som kontaktperson mot Litografens styrelse. Byte av housemaster sker i samband med den ordinarie årsstämman. Aktuell lista över bostadsadress till housemasters hittar du under fliken Housemasters. En viktig uppgift som housemastern har är att introducera och informera nyinflyttade i vårt område kring våra stadgar och trivselregler, allt för att vi ska fortsätta att vara ett attraktivt och trivsamt bostadsområde.
Housemastern har även en viktig uppgift att utgöra valberedning för vår styrelse enligt ett fastställt rullande schema som beslutas varje årsmöte.
Några punkter som vi i styrelsen vill trycka lite extra på är följande:
Bilkörning inom området
Vi undviker i största möjliga mån att köra våra bilar på gångvägarna framför våra huslängor. Dessa gångvägar är inte dimensionerade eller byggda för ”daglig” biltrafik. I- och urlastning, sjuk- eller handikapptransporter är undantagna. Dessutom har vi de senaste åren fått många inflyttade barnfamiljer, vilket vi i styrelse tycker är glädjande, som ni som kör bil på gång och cykelvägarna utsätter för olycksrisker.
Målning och färger
Färgsättning på husets fasader och övriga byggnadsdelar fastställdes i samband med att huslängorna byggdes. 2016 antogs en ny färgsättning som nu råder. En sammanställning över gällande färgsättning med typer och kulörer hittar ni på samfällighetens under fliken Underhåll.
Sophantering
Två sopbehållare finns i anslutning till samfällighetens infart. Sopbehållarna är avsedda för hushållsavfall och matavfall. För avfall som grovsopor, tidningar, flaskor, kartonger o dyl. hänvisar vi till Sundsvalls kommuns återvinningsstationer eller återvinningscentraler. För mer information kring detta se Sundsvalls kommuns hemsida: www.rekosundsvall.se
Skötsel av samfällighetens område
Två gånger per år, vår och höst, anordnas gemensamma städveckor. I samband med detta tar vi hem containrar (avsedda endast för trädgårdsavfall) som vi brukar ha ståendes i drygt en vecka. Veckan avslutas med en gemensam städhelg där vi alla hjälps åt att utföra underhåll på våra gemensamma anläggningar. Observera att grovsopor och byggnadsavfall hanterar varje husägare själv via Sundsvalls kommuns återvinningscentraler.
Bakgrund och stadgar
1. Litografen var först en så kallad anläggningssamfällighet. Stadgarna antogs vid samfällighetsstämma den 23 juni 1971. 2014 övergick Litografen till att vara en samfällighetsförening. Se under fliken Stadgar.
2. Från varje huslänga utses för varje år en ”housemaster” för samordning inom huslängan och som en naturlig kontaktperson mot Litografens styrelse. Housemasterns ansvar och åligganden framgår närmare av stadgarna.
(Där finns också en kartskiss som anger huslängornas beteckningar.)
3. Månadsavgift skall erläggas i förskott och det är viktigt att inbetalning sker i rätt tid så att vi inte drabbas av ränteförluster. Inbetalningen sker till Castor med inbetalningskort som delas ut kvartalsvis. OBS! Eventuella eftersläpningar med betalningar drabbar inte Castor utan samfällighetens egna medlemmar.
Målning och färger
4. Färgsättningen på husets fasader och övriga yttre byggnadsdelar fastställdes i samband med att husen byggdes. En ny färgsammansättning antogs 2016. En sammanställning över färgsättningen, med typer och kulörer finns under fliken Underhåll.
5. Husägarna ska följa en fastställd färgsättning vid underhållsarbeten.
Vi måste eftersträva god samordning av färgsättningen så att Litografen ger ett enhetligt intryck.
Katter, hundar och andra husdjur
6. Katt- och hundägare uppmanas att med hänsyn till andra boende inom området hålla rätt på sina djur. Enligt hälsovårdsstadgan skall katter och hundar hållas under uppsyn eller vara kopplade. Hund- och kattbajs plockas upp av ägaren.
Garage, bilplatser och parkering
7. Till varje hus hör en garageplats samt därutöver en extra parkeringsplats i anslutning till garaget. Det är dessa bilplatser husägarna ska använda. Med tanke på olycksfallsrisken och för att öka framkomligheten inom området skall parkering ej ske annat än på de parkeringsplatser var och en disponerar. Undantag endast för kortvarig lastning eller lossning.
8. Extra boendeparkeringar finns men ska inte nyttjas annat än för kortare stunder under dagen. Dessa parkeringsytor kan användas för parkering under natt. Boendeparkeringstillstånd krävs och tillståndet skall läggas synligt i bilen. Parkering på boendeparkering gäller i högst 24 timmar.
9. Garagebyggnaderna är försäkrade genom samfällighetens försorg men det som finns inne i garaget går på husägarens egen försäkring. Garageportarna skall, på förekommen anledning, hållas låsta.
Om låset ej fungerar skall det utan dröjsmål bytas ut.
I händelse att garage är olåst och stöld inträffar kan problem uppstå med att erhålla ersättning genom försäkring. (Genom att vi har gemensamma garage är garaget olåst så länge inte varje port är tillåst.) Var och en ansvarar därför solidariskt med sina grannar för att den egna garageporten är igenlåst.
Ventilerna i garageportarna (även i mellanväggar) skall dock vara öppna så att vi inte får så mycket isbildning på taken. Om du behöver sätta upp något i taket är det förbjudet att skruva direkt i taket då det finns risk att skruven går igenom och skadar takpappen. Det är inte tillåtet att leka på garagetaken.
10. Vid årsstämman 1977 beslutades att gästparkeringar skulle anordnas inom området mot bakgrund av svårigheter för gäster att hitta parkeringsplatser. Våra gäster hänvisas till dessa iordningställda och uppmärkta gästparkeringsplatser inom området. Gästparkeringen får på inga villkor användas för våra egna bilar.
OBS! Gästparkeringstillstånd krävs och tillståndet skall läggas synligt i bilen. Parkeringen gäller i högst 24 timmar.
11. Bilparkering får ej förekomma utefter genomfartsvägen eller på gångvägar i området eftersom det orsakar många och stora problem. Bilparkering får ej heller ske på områdets grönytor. Husägare med familjer (och även besökande) uppmanas att respektera detta parkeringsförbud.
13. Bilar som läcker olja eller bensin får inte parkeras på Litografens P-platser. I väntan på tid för åtgärd på bilverkstad kan bilen tillfälligtvis ställas i det egna garaget och då med erforderlig anordning för uppsamling av läckaget.
Biltvätt skall inte förekomma inom området.
Tillägg 2 januari 2013:
För att stå på gästparkering och boendeparkering krävs parkeringstillstånd. Gästparkeringarna är endast till för gäster (ej företagsbilar) och boendeparkeringarna är endast till för boende i föreningen.
På samtliga parkeringar gäller parkeringstillståndet i 24 timmar, sedan måste fordonet flyttas. Inget tillstånd krävs när man står på sin egen parkeringsplats.
All parkering på parkeringsplatser utan giltigt parkeringstillstånd eller utanför parkeringsplatserna, t ex på gångvägar, vägar och gröna ytor i området kommer att bötfällas med 800 kr, vilken är den ordinarie taxan i kommunen. Detta gäller samtliga vagnar och fordon.
Bilkörning inom området
14. Vi måste alla gemensamt verka för att ingen bilkörning sker på gräsmattorna. Gångvägar och grönområden får icke användas som körväg eller parkeringsplats, detta med tanke på barn, utryckningsfordon samt för allas trevnad.
OBS! Gångvägarna framför längorna får endast tillfälligtvis användas för lastning eller lossning. När snön smälter bort och gräsmattan är alldeles mjuk är det helt förbjudet att köra bil på gångvägarna.
Motorvärmare och timer
16. För att skydda pappen på garagetaken ska alla husägare se till att motor- och kupévärmare inte är inkopplade längre tider än vad kopplingsuret tillåter. Motorvärmare och kupéfläktar får alltså ej kopplas direkt i kontakt utan enbart via timer. Detta gäller oavsett om bilen står inne i garaget eller utanför.
17. Varje motorvärmaruttag i garaget räcker till motorvärmare och kupévärmare (på reducerad effekt). Hushåll med den tillgängliga effekten så att säkringen inte går. Om olyckan varit framme fråga din housemaster var säkringen sitter.
18. Lösa och spänningsförande sladdar till motorvärmare och dylikt får aldrig lämnas utanför garagedörren så att barn kan komma åt dem.
Kopplingsur och anslutningsdon bör också kontrolleras någon gång per år.
Sophantering
19. Sopbehållare (moloker) finns vid infarten till området och är enbart avsedd för hushållssopor, inga matrester. Matrester sorterar vi och läger i en separat mindre behållare som står intill den stora behållaren. Matrester ska sorteras i en brun särskild avsedd påse som kan brytas ner och bli ny jord. Påsarna tillhandahålls av Reko och finns att hämta gratis i mataffärer. Om sopbehållaren är full får under inga omständigheter sopor ställas på marken i väntan på tömning.
20. Inga julgranar får lämnas i närheten av sopbehållaren för bortforsling. Vi har ingen hämtning av dessa granar.
Skötsel av samfällighetens område
21. Förutom att varje husägare kontinuerligt håller snyggt på den del av området som gränsar till huset anordnas varje år två gemensamma städveckor inom Litografen (vårstädning cirka vecka 19 och höststädning cirka vecka 41). Då finns också två containrar uppställda inom området.
22. Genomgående gäller att det som växer på samfällighetens allmänning inte tillhör någon enskild husägare utan är vår gemensamma egendom.
23. Vi måste gemensamt skydda och ansa de träd och buskar som vi satsade på när Litografen byggdes upp och som senare har planterats. Alla boende är ansvariga för att se till att ingen bryter ner och förstör det vi under lång tid vårdat och omhuldat.
Snöröjning
24. Genomfartsvägar, garageplaner och gångvägar plogas av entreprenör. Tidpunkten för snöröjningens start är dock beroende av snömängden.
25. När snöplogen har röjt undan snön får inte snön från gården bara fösas ut på gången utan måste kastas upp på andra sidan gångvägen. Skotta gärna gården innan snöplogen kommer, men tänk ändå på att gången är vår gemensamma transportväg och inte får ”spärras”.
26. För att underlätta snöröjningen på vintern ska bilarna ställas in i garagen.
Om möjligt ska även bilar framför garagen flyttas vid snöröjning, annars blir även grannarnas bilar inplogade när inte traktorn kommer åt. Det är också viktigt att underlätta för snöröjaren så att vi kan hålla efter snön så bra som möjligt, annars blir vägarna väldigt svåra att köra på när det börjar tina på vårkanten.
Övriga bestämmelser
27. Det är förbjudet att tvätta bilar utanför våra hus och inom hela området.(Det är av miljöskäl som biltvätt inte tillåts inom området.)
28. Ventilen till radiatorn (elementet) i förrådet mellan hobbyrum och sovrum får under inga förhållanden vara stängd, eftersom cirkulationen i rörledningen i golvet mellan nämnda radiator och sovrummets radiator då avstannar. Därvid föreligger frysrisk.
29. Vid försäljning av fastighet skall den gamle ägaren (säljaren) omgående lämna uppgifter om den nye ägaren (köparen) till styrelsen eller till ”sin” housemaster.
30. För att få genomföra utbyggnader av fastigheterna inom föreningen krävs bygglov och grannarnas skriftliga godkännande. Detta gäller även inglasning av balkonger och liknande.
Rekommendation
31. Reser du bort är det lämpligt att informera någon granne som kan hjälpa till och ta hand om posten och på vintern även skotta undan snön. Tänk på att överfyllda brevlådor och oskottade entréer är signaler som kan dra brottslig verksamhet till området. Grannsamverkan råder.